2016 metų ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinis etapas

Kaip ir kasmet, pavasarį, Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinis etapas Vilniuje subūrė gabiausius tiriamuosius darbus atliekančius mokinius. Balandžio 13–15 dienomis vykusiame baigiamajame ture, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre, buvo pristatytas 61 darbas. Tarp jų – ir trijų mūsų gimnazijos mokinių – Gusto Vaškelio (I A), Vilmanto Runo (II B) ir Elžbietos Motūzaitės (IV B) darbai. Geriausiai mūsų komandoje sekėsi Gustui, jis apdovanotas LŠMM garbės raštu, o Vilmantui ir Elžbietai įteiktos padėkos.

Šiemet konkursui pateiktų darbų autoriai tyrė nanodalelių poveikį ekosistemai, vėžines ląsteles, vabzdžių elgseną, elektromagnetinės spinduliuotės bei kitų veiksnių įtaką augalų augimui, ieškojo būdų, kaip nuo puvimo apsaugoti vaisius, kaip panaudojant nuotekų dumblą, vandenį, ir antrines žaliavas, padidinti įvairių augalų derlių. Jaunieji mokslininkai taip pat ieškojo kovos su kenkėjais, pelėsiais ir mikrobais būdų, naudojant augalinius ekstraktus ir valymo priemones, tyrinėjo oro, vandens telkinių užterštumą, domėjosi tolimosiomis galaktikomis, pristatė kuriamą bioplastiką, natūralius dažiklius, ekologišką kosmetiką ir t.t.

Tikiuosi, kad mokiniai, gavę pirmą rimtą krikštą, nenuleis rankų ir tęs pradėtus tyrimus, juk moksliškumas, profesionalumas ir kruopštumas, savarankiškumas, darbo tęstinumas ir vizualinis pateikimas bei gebėjimas darbo tema diskutuoti su komisijos nariais yra šio konkurso privalumas.

 Biologijos mokytoja metodininkė Daiva Paškauskienė